top of page
Zoeken

Hypotheek aflossen, of je huis verduurzamen?

Bijgewerkt op: 14 jan. 2021

08-12-2020


Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je in 2021 tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.


Duurzaamheid zorgt voor lagere maandlasten, maar de verantwoordelijkheid voor onze Energiebesparende voorzieningen


Onder energiebesparende voorzieningen vallen:

  • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer;

  • HR++ beglazing (of hoger);

  • Een warmtepomp;

  • Zonnepanelen.

Per 2021 vallen een HR-ketel en een zonneboiler niet meer onder de energiebesparende voorzieningen.


Energiebesparende voorzieningen: hoe werkt het?

Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, wordt dit bedrag in een bouwdepot gestort. Van te voren geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dien je de nota's in en kan er uit het depot worden uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de EBV gerealiseerd zijn of het bouwdepot is verlopen, dan moet dit saldo worden gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.


Voorbeeld

Je koopt een woning met een marktwaarde van € 300.000 en wil voor € 20.000 aan energiebesparende voorzieningen aanbrengen. Je kunt maximaal een hypotheek van 106% van € 300.000 krijgen, oftewel € 318.000.


Als je al een koophuis hebt

Als je een woning hebt met overwaarde, dan kan het een goede optie zijn om je huidige hypotheek op te hogen of een tweede hypotheek op je woning te sluiten. Ook als je geen overwaarde hebt op je woning, kan je de hypotheek verhogen. Bij energiebesparende maatregelen mag er ook op een bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning gefinancierd worden. Als de verhoogde hypotheek gebruikt wordt voor woningverbetering is ook de rente die je hierover betaalt fiscaal aftrekbaar.


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page